E-mailFacebookGoogle+LinkedInTwitterYoutube
 
 

Vanlige spørsmål elektrisk gulvvarme

Installasjon og bruk

Vi har samlet de oftest stilte spørsmålene rundt installasjon og bruk av elektrisk gulvvarme.

Kan jeg selv installere gulvvarme?

Du kan gjerne gjøre forarbeidet selv, men alle tilkoblinger ifm. elektrisk gulvvarme skal foretas av en el-installatør. Du kan gjerne selv installere Veria Clickmat, som bare skal kobles til stikkontakten.

Hvor lang tid tar det før gulvet er varmt?

Elektrisk gulvvarme er hurtigreagerende, men hvor raskt du kan merke varmen, avhenger av gulvbelegget og isolasjonen. Avhengig av dette går det mellom noen få minutter opp til 1 time.

Hvilket gulvområde skal dekkes med gulvvarme?

Som utgangspunkt skal hele det ønskede rommet varmes opp. Du bør likevel ikke installere gulvvarme under fastmonterte skap (som står på gulvet), badekar osv.

 

I installasjonsveiledningen finnes utdypende veiledning til oppmåling av rommet.

Kan jeg legge gulvvarme under dusjkabinettet?

Du bør absolutt legge gulvvarme i dusjen, sien dette området ellers vil føles kalt ift. resten av badet.

Kan man kappe gulvvarmematten?

Nei, gulvvarmematten skal ikke kappes, og det må ikke under noen omstendigheter klippes eller skjæres i den gule kabelen. Hvis matten er litt for stor ift. det ønskede arealet, kan du eventuelt ta kabelen av matten og fordele den overskytende kabelen langsmed veggen.

 

Legg merke til at kabelen ikke under noen omstendigheter må krysse eller berøre seg selv.

Kan man legge tepper oppå elektrisk gulvvarme?

Hvorvidt man kan legge et gulvteppe oppå gulvvarme, avhenger av teppets isolasjonsevne.

 

Det er viktig for gulvvarmens funksjonalitet at man ikke «innkapsler» gulvvarmeelementet, slik at varmen ikke kan ledes videre. Det bør derfor ikke legges teppe med en isolasjonsverdi som er høyere enn 0,175 K/W.

 

Mer informasjon om gulvteppets isolasjonsverdi får du fra gulvteppeprodusenten.

Kan man legge massive tregulv oppå elektrisk gulvvarme?

Ja, man kan legge alle typer tregulv, deriblant massive tregulv av alle tresorter, over elektrisk gulvvarme.

 

Når man legger tregulv ifm. gulvvarme, er det viktig at gulvtemperaturen ikke overstiger 27 °C, fordi man da risikerer små sprekker i gulvet pga. for stor uttørking av treet.

Ved å anvende en termostat (som eksempelvis Veria Control B35) med temperaturbegrensning på 35 °C (målt ved gulvsensoren) sikrer du at gulvtemperaturen ikke overstiger 27 °C.

Hvilken effekt skal jeg velge?

Ved undergulv av tre og laminat, og ved gulvbelegg av tre, laminat og gulvteppe, anbefales høyst 100 W/m2.

 

Ved undergulv av betong, teglstein og fliser, og ved gulvbelegg av teglstein og fliser, anbefales høyst 150 W/m2.

Skal det legges isolasjon under gulvvarmematten?

Hvorvidt det skal legges isolasjon eller ikke under gulvvarmen, avhenger helt av rommet gulvvarmen installeres i. Hvis gulvvarmen skal installeres i en uisolert kjeller, anbefaler vi at du legger en isolasjonsplate under gulvvarmematten.

 

Mer informasjon om velegnede isolasjonsmaterialer får du i byggvarehandelen.

Hvor tykt sparkellag skal det være over varmematten?

Når det monteres tregulv, laminat, gulvteppe osv. over gulvvarmen, skal varmematten dekkes av et sparkellag på minst 5 mm. Dette sikrer en jevn varmefordeling og beskytter toppbelegget mot overoppheting.

Hvilke typer sparkelmasse kan anvendes til oversparkling?

Du kan anvende betong, finbetong, selvutjevnende masse osv. til oversparkling av varmematten. Du kan også velge å bruke fleksibelt fliselim og utføre både oversparkling og utlegging av fliser i én omgang.

Hvis du velger denne løsningen, er det viktig å bruke tannsparkel av plast, slik at du ikke risikerer å ødelegge kabelen.

Kan jeg koble flere matter til samme termostat?

Det kan kobles opp til to varmematter til samme termostat. Hvis du installerer to varmematter til samme termostat, bør termostatens gulvsensor monteres mellom de to varmemattene.

 

Vær oppmerksom på at de to mattene skal kobles parallelt og ikke serielt.

Hvor og når bør man anvende hhv. gulv- og romføler?

Gulvføler:

Vi anbefaler at man alltid bruker gulvsensor til å styre gulvvarmesystemet. Under fliser anbefaler vi dette fordi den rette gulvtemperaturen er avgjørende for det opplevde komfortnivået. Under tregulv skal gulvføler alltid installeres for å forhindre at overflatetemperaturen ikke overstiger 27 °C.

 

Romføler:

Man må bare benytte romføler alene ifm. gulvvarme under flisegulv. I løsninger med flisegulv hvor man anvender gulvvarme som primær oppvarming, gir det god mening å styre gulvvarmen ut fra en kombinasjon av effekt fra gulvsensor og romsensor.

 

På den måten kan man sikre seg en bestemt romtemperatur og samtidig sikre at gulvvarmen ikke overstiger ønsket temperatur.

Myter og fakta

Vi hører ofte argumenter for hvorfor elektrisk gulvvarme ikke er et godt valg, så vi vil gjerne én gang for alle avlive alle disse mytene, slik at du kan føle deg sikker og bekvem med elektrisk gulvvarme fra Veria.

Gulvvarme er komplisert å installere

Gulvvarme er en løsning som enkelt kan monteres både i et nytt rom og på et eksisterende gulv, og installasjonstiden er den samme uansett type gulvbelegg.

Gulvvarme kan bare benyttes på bad

Gulvvarme kan benyttes i alle typer rom (les mer her) og i alle typer bygninger (f.eks. eksisterende hus, nybygde hus, oppussede bygninger osv.).

Gulvvarme kan bare installeres under fliser

Gulvvarme kan installeres under en mengde forskjellige typer gulvbelegg, blant annet fliser, terrazzo, natursten, linoleum, tepper, tre, laminat, parkett.

Gulvvarme har en lav innbyggingshøyde, noe som gir deg mer plass til å bruke rommet slik du ønsker.

Gulvvarme ødelegger tregulv

Ved å anvende en kombinasjon av høyst 100 W/m2 og en temperaturbegrenset termostat, sikres en effektiv, men skånsom oppvarming av tregulvet. Den temperaturbegrensede termostaten sikrer at gulvet aldri overstiger 27 °C, og dermed unngås uttørking og små sprekker.

En feil betyr at du må rive opp hele gulvet

Det er ingen grunn til å rive opp hele gulvet. Skaden vil bli utpekt (ned til centimeter), slik at bare én flis skal fjernes og repareres. Varmekablene er holdbare og leveres med en lang garanti, og bortsett fra termostatreleet er det ingen andre avtakbare deler, slik som pumper, ventiler eller kompressorer i varmesystemet, noe som gjør det stort sett vedlikeholdsfritt.

Gulvvarme er vanskelig å regulere

Gulvvarme er svært enkelt å bruke. Det kan styres på to måter: ved hjelp av en separat termostat i hvert rom eller gjennom et enkelt apparat bestående av et sentralt plassert hovedpanel, som anvendes til å styre sensorer og termostat i hele huset. Betjeningspanelet er enkelt og brukervennlig, og sparer energi siden du kan stille inn den optimale temperatur, og så arbeider den etter et innstilt individuelt program.

Gulvvarme er dyrt

Et vannbasert gulvvarmesystem er ca. 52 % dyrere enn et elektrisk gulvvarmesystem, mens et tradisjonelt radiatorsystem er 34 % dyrere enn et elektrisk gulvvarmesystem. Den gjennomsnittlige romtemperaturen kan settes nøyaktig ned, selv med 1-2 °C. Det betyr at energitapet kan reduseres med mellom 10 og 20 %, noe som er en fordel ikke bare hva angår omkostningene, men også for miljøet. Det er det billigste gulvvarmesystemet å kjøpe, og omkostningene ved kjøp og drift av systemet er utlignet etter 10 år.

 

Prøv vår forbrukskalkulator og finn ut hvor mye det koster å varme opp ditt gulv med elektrisk gulvvarme fra Veria.

Gulvvarme er bare for vinteren

Gulvvarme kan brukes på alle tider av året, noe som er særlig viktig på kalde dager, selv om sommeren. Gulvvarmesystemet gir også komfort på varme dager, når romtemperaturen er høy og flisene er svært kalde.

Varmen stiger bare 1 meter

Temperaturfordelingen i hele rommet er nesten perfekt. Temperaturen ved gulvet er litt høyere enn i taket, og dermed holdes føttene behagelig varme mens hodet ikke blir for varmt. Les mer om varmefordelingen her.

Gulvvarme kan skade helsen

Gulvvarme har ingen effekt på helsen. Varmekablene og varmemattene er plassert direkte under gulvet og sikrer den rette temperaturen i hele rommet. Det er deilig å gå barføtt på et varmt gulv, og særlig på en hard overflate er det sunt. Føttene kan dermed styre bevegelsen av hele kroppen, som har en indirekte innvirkning på benstruktur og forkalkning, noe som er svært viktig under vekst.

Gulvvarme gir hevelse i bena

Denne følelsen vil bare forekomme hvis temperaturen er for høy. Gulvvarme har ingen effekt på ditt velvære, og optimaliserer luftsirkulasjonen og romtemperaturen for å sikre at du forblir ved god helse.

Gulvvarme øker støvmengden

Den langsomme luftbevegelsen fanger ikke opp støv. Med korrekt montering og optimal temperaturinnstilling vil det ikke være noen sirkulasjon av luft, bakterier eller allergener, og luftfuktigheten vil holdes på riktig nivå. Systemet er til og med egnet for folk med allergi, siden det ikke fanger opp støv.

Kontakt Veria

Har du spørsmål eller ønsker du å vite mer om Veria eller våre produkter, er du alltid velkommen til å kontakte oss.

Tlf. +47 67 17 72 82

mail@veria.dk
 

Planlegg ditt oppussingsprosjekt på få minutter - direkte i nettleseren! Prøv EasyPlanTM

OK

Denne nettsiden anvender cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å gi innhold og annonser et personlig preg, for å levere sosiale mediefunksjoner og for å analysere trafikken vår. Vi deler dessuten informasjon om hvordan du bruker nettstedet vårt, med partnerne våre innen sosiale medier, annonsering og analysearbeid, som kan kombinere den med annen informasjon du har gjort tilgjengelig for dem, eller som de har samlet inn gjennom din bruk av tjenestene deres.

> Show details
/*